İdiopatik Pulmoner Fibrozis Erken Teşhis ve Tedavi Hayat Kurtarıyor
8.7.2024

İdiopatik Pulmoner Fibrozis Erken Teşhis ve Tedavi Hayat Kurtarıyor

Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule TAŞ GÜLEN, İdiopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) hakkında bilgilendiriyor. İPF, bal peteği akciğer hastalığı olarak bilinen, fibrozis bulguları ile karakterize ve sebebi tam olarak bilinmeyen ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Kuru öksürük ve ilerleyici nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, genellikle 55-70 yaş aralığındaki sigara içen erkeklerde daha sık görülmektedir.Bu semptomlarla gelen olgularda çomak parmak, solunum sistemi muayenesinde hastalığa özgü solunum sesleri(velkro ralleri) bulunmaktadır.

Doç. Dr.TAŞ GÜLEN, hastalığın tanısının akciğer tomografisinde (YÇBT) fibrozis bulgularının tespit edilmesiyle konulduğunu belirtiyor. Ayrıca, hastalığın tedavisinde dünya genelinde onay almış iki antifibrotik ilaç olan Pirfenidon ve Nintedanib kullanılmaktadır.
Hastanemizin Göğüs Hastalıkları Bölümü, yaklaşık 10 yıldır İPF tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış olup, hastalarımızın takibini titizlikle gerçekleştirmektedir. İPF hastalığında yaşam süresini uzatabilmek için erken teşhis ve tanı çok önemlidir. Doç.Dr.TAŞ GÜLEN, uzun süren kuru öksürük ve ilerleyici nefes darlığı yakınmaları olan hastaların erken teşhis ve tedavi için Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmalarını öneriyor.

bashekimlik@adu.edu.tr
bashekimlik@adu.edu.tr