Hastanemizde Parotis ve Submandibuler Kitlelerin Başarılı Cerrahisi
4.7.2024

Hastanemizde Parotis ve Submandibuler Kitlelerin Başarılı Cerrahisi

Hastanemiz Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Eryılmaz, tükrük bezlerinde (parotis ve submandibuler) oluşan kitlelerin tedavi süreçleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Doğumsal kistik kitlelerden iyi huylu veya kötü huylu tümörlere kadar çeşitli tiplerde görülebilen bu kitleler, tedavi sürecinde muayene ve görüntüleme yöntemlerinin ardından biyopsi ile değerlendiriliyor. Özellikle parotis bezindeki kitlelerin cerrahisi sırasında, yüz sinirinin korunması büyük önem taşıyor; aksi takdirde hastada yüz felci riski doğabiliyor.

Prof. Dr. Eryılmaz, bu tür cerrahilerin tecrübe ve dikkat gerektirdiğini vurgularken, sinirin tam üzerinde veya altında yer alan kitlelerin hassas bir şekilde çıkarılması gerektiğini belirtti. Ameliyatlar sırasında sinir fonksiyonunu kontrol etmek için nöromonitör cihazları kullanıldığını da ekledi.

Hastalar genellikle kulak önünde, kulak memesi altında veya çene altında şişlik şikayetiyle başvurduklarını belirten Prof. Dr. Eryılmaz, son 10 yılda bölümünde neredeyse her ay bu tür başarıyla tamamlanan vakaların olduğunu ifade etti. Hastanemiz, parotis ve submandibuler kitlelerin cerrahisi konusunda önemli bir referans merkezi olarak hizmet vermektedir.

bashekimlik@adu.edu.tr
bashekimlik@adu.edu.tr