Türkiye de bir ilk 1. REBOA: Kursu Gerçekleşti

Endikasyonlar dahilinde REBOA girişimini yaygınlaştırmak ve günlük pratikte yerini almasını sağlamak amacıyla Acil Tıp Anabilim Dalı ile Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER)’in Endovasküler Çalışma Grubu 1 Mart 2019 tarihinde 1. REBOA Kursunu gerçekleştirdi.

Kursta teorik sunumların ardından Üniversitemiz Veterinerlik Fakültesinde deney hayvanları üzerinde arteriyel yol, REBOA kanülasyonu,  REBOA'nın hemodinamiye etkisinin gözlenmesi, olası komplikasyonlar ve önlemleri ile preperitonel pelvik packing işlemleri çalışıldı. Tüm kursiyerler pratiklerini geliştirmek için hayvan modelleri üzerinde çalıştılar.

Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mücahit Avcil “Travmatik, intraoperatif, postpartum, Gastrointestinal gibi kanamalarda kesin tedaviye geçene kadar hastanın hayatını kurtarmak için kanamanın geçici olarak durdurulmasını, yavaşlatılmasını sağlayan acil bir girişim olan REBOA (Resuscitative Endovascular Balloon Oclusion of Aorta) artık acil servislerde kullanılmaktadır. Bu yöntem diğer majör acil girişimler gibi bilgi, tecrübe ve pratik deneyim gerektirmektedir.” sözleriyle Reboa hakkında bilgi verdi.

Avcil, “Ülkemizde acil servis hizmetleri içerisinde bir ilk olan bu çalışma, ciddi kanamalarda kesin tedaviye geçene kadar hayat kurtarmak için yeni bir araç ve imkan sağlayacaktır.  Kursta emeği geçen ATUDER Endovasküler Çalışma Grubu Çalışanlarına, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyelerine ve Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Özlüer’e katkılarından dolayı teşekkür ederiz.” dedi.