Aydın’da İlk Kez Patent Ductus Arteriosus (PDA) Damarının Çocuklarda Kapalı Yöntemle Kapanması Sağlandı

Çocuk Kardiyoloi Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Fazlı Çelik, tarafından Patent Ductus arteriosus (PDA) denen damarın çocuk hastalarda kapalı yöntemle kapanması işlemi bölgede ilk kez gerçekleşti.

Çelik, “1 ay önce kalbin içindeki bir delik olan Atrial Septal defektleri çocuk hastalarımızda bölgemizde ilk defa Üniversitemiz Hastanesinde kapatmaya başlamıştık. Bu günde akciğer ana atardamarı ile vücut ana atardamarı olan aort arasında doğumdan önce mevcut olan ve normal koşullarda doğum sonrası ilk birkaç gün içinde kapanması gereken Patent Ductus arteriosus (PDA) denen damarı kapanmamış 2 çocuk hastamızın yine bölgede ilk kez kapalı yöntemle kapamasını gerçekleştirdik. Bu hastalarında esas sorun şah damarından akciğer atardamarına fazladan kan geçişi ve bu nedenle akciğerlerde ve sol kalpte aşırı kan yüklenmesi olmasıdır.” sözleriyle yapılan işlem hakkında bilgi verdi.

Tesbit edilen tüm hastalarda kalıcı akciğer hastalığı yoksa sıklıkla kapatma önerildiğini belirten Çelik, aksi takdirde akciğerde geri dönüşümü olmayan hasarlar meydana gelebileceğini, PDA’da tedavinin; cerrahi olarak PDA’nın bağlanması veya kateter aracılığıyla (ameliyatsız) kapatılması olduğunu belirtti.

Çelik, “Cerrahi tedavide operasyonla göğüs açılır ve cerrahi olarak PDA bağlanır. Uygun vakalarda kasıktan 1 mm bir delikten anjioda kateter yolu ile kapatma cerrahiye alternatif bir yöntemdir. Kasıktan kılavuz tel ile girilerek kalbe ve akciğer atardamara kadar ilerlenir ve açık damara alet yerleştirilir.” sözleriyle yapılan işlem hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Öğr. Üyesi Serkan Fazlı Çelik, “İşlem sonrası vücut dokuları aletin üzerine doğru büyür ve ortalama 3-6 ay içinde tamamen vücut dokusu ile kaplanır. Kapatma cihazı sürekli olarak damarın içinde kalır. Cihazın varlığını hasta hissetmez. Hastanın hastanede kalış süresi cerrahiye göre çok daha kısadır (1 gün). Cerrahi yöntemde olduğu gibi göğsün açılması gerekmemektedir. Estetik açıdan da göğüste yara izi kalmaması önemli bir avantajıdır. Hasta işlemden sonraki gün taburcu edilebilir ve birkaç gün içinde normal yaşamına ve çalışmasına dönebilir.” sözleriyle işlem sonrası süreç hakkında bilgi verdi ve desteklerinden dolayı başta Anestezi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Duygu Kara’ya ve ekibine teşekkür ederek açıklamalarına son verdi.