8. Geleneksel Prematüre Günü Gerçekleşti

8. Geleneksel Prematüre Günü,  16 Kasım 2018 tarihinde Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleşti.

Etkinlikte; Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bekir Dağlı, Doç. Dr. Yusuf Kurtulmuş Öğretim Üyelerimizin yanı sıra prematüre bebek sahibi aileler ve bebekler bulundu.

Çocuk Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı ve Yenidoğan Ünitesi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, 8. kez Dünya Prematüre Bebek Günü etkinliğinde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti ve “Anne karnında 37. haftayı tamamlamadan dünyaya gelen bebeklere prematüre diyoruz. Bu bebeklerimiz 23 haftadan 37 haftaya kadar  olan süreyi kapsamaktadır.  Dünyada ve ülkemizde her 100 bebekten 12’si neredeyse 10 bebekten 1’i dünyaya erken doğmakta.  Son derece hassas olan bu bebeklerimiz çeşitleri organları tam büyümeden doğmakta, prematüre ya da hasta bebeklerin bakıldığı yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin olduğu hastanelerde doğarlarsa yaşam şansları artmakta. Ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmektedir. Dünyaya erken gelen bu bebeklerin yenidoğan uzmanları tarafından izlenmesi ve yenidoğan eğitimi almış hemşireler tarafından bakılması son derece önemlidir. İkisi en üst düzey biri ikinci düzey olmak üzere 31 yataklı bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine sahip olmanın haklı gururunu yaşamaktayız. ” sözleriyle Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinin önenme dikkat çekti ve Prematüre gününde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Fahriye Tosun, “Bugün 8. Geleneksel Dünya Prematüre Gününü kutluyoruz. Bugün 37. gebelik haftasından önce doğan minik bebeklerin varlığından toplumu haberdar etmek, onların farklı sorumlulukları olduğu konusunda toplumu bilgilendirmek,  farkındalığı arttırmak için oldukça önemli bir gün. Bu bebeklerin yaşama tutunmaları, sağlıklı ve en az hasarla hayata devam etmeleri bir ekiple gerçekleşiyor. Bir uyum içinde çalışan bu ekibe teşekkür ederim.”  şeklinde konuştu.

Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Mehmet Zait Özdemir, 11 Kasım 1999 tarihinde 31 haftalık prematüre bir bebek olarak dünyaya geldiğini, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 40 gün küvezde kaldığını hayata tutunmasının Prof. Dr. Münnevver Kaynak Türkmen ve ekibinin katkılarıyla olduğunu belirtti ve 19 yıl sonra tıp okumaya karar vermesi ve hayata tutunduğu hastaneyi seçmesinde Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen’in  çok büyük etkisi olduğunu belirterek, konuşmasına son verdi.

Hastanemiz Neonatoloji Bilim Dalında ilk yandal uzmanlığını alan Uzm. Dr. Defne Ergür, prematüre bebeklerin gelişimsel açıdan oldukça özel ve hassas bebekler olduğunu belirttiği konuşmasında mesleki deneyimlerini aktardı.

Prematüre dünyaya gelen çocukların, resim çizip boyama yaparak eğlendiği, yüzlerinin boyandığı etkinlik, Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen’in prematüre çocuklar ve aileleriyle birlikte günün anısına hazırlanan pastayı kesmesiyle sona erdi.