14 Kasım Diyabet Günü Etkinliği Gerçekleşti

14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı tarafından düzenlenen etkinlik Öğretim Üyeleri Bloğu Seminer Salonu’nda gerçekleşti.

Doç. Dr. Tolga Ünüvar açılış konuşmasında insülinin bulunmasıyla gelişen tedavi hakkında bilgi verdi ve diyabetli yaşamda egzersiz, diyet, eğitim ve insülinin önemini aktardı.

Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bekir Dağlı, herkese ‘Hoşgeldiniz’ diyerek, Pediatri dallarının önemine vurgu yaptı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Ayşe Fahriye Tosun, genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve beslenme bozukluğu etmenlerinin TİP 1 diyabet hasta sayısının giderek arttığını, tedavinin zorlaştığını belirtti ve  sağlıklı ve uzun bir yaşam için hekim ve diyetisyenlerimizi önerilerine uyarak diyete dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Doç. Dr. Ahmet Anık, pankreastaki hasar ile vücudun insülin üretememesi ile diyabetin oluştuğunu belirtti ve “Otoimmün hastalıklardan diyabetin 100 yıla dayanmayan bir tedavide geldiği noktayı görüyorsunuz. Kullandığımız insülinleri iyileştirmek için çalışmalar devam ediyor ve pompa teknolojisi giderek ilerliyor.” sözleriyle diyabet tedavisi hakkında bilgi verdi ve hekime danışılmadan alternatif bir tedavi denenmemesi önerisinde bulundu.

Anık, “Diyabeti ne kadar sağlıklı yönetirsek, hemşire, diyetisyen ve hekim ile uyum içerisinde olunursa gelecek yıllar bize o kadar parlak görünüyor. Hepinize sağlıklı bir hayat diliyorum. Ekip olarak koşullar ne olursa olsun her daim yanınızda olacağımızı unutmamanızı istiyorum.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Konuşmaların ardından gerçekleşen illüzyon gösterisi çocuklar tarafından büyük beğeni toplarken, bowling ve oyun alanında da çocuklar doyasıya eğlendi.

Etkinlik diyabetli çocukların ara öğün beslenmesi ile sona erdi.