Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı

Tüm dünyada sık rastlanan kadın kanserlerden biri olan Serviks kanseri, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinir. Sağlık Bakanlığı'nın dikkat çektiği Serviks kanseri farkındalık ayında Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hasan Yüksel merak edilenleri yanıtladı.

SERVİKS KANSERİ NEDİR?

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda görülen 4. en sık kanserdir.

Rahim ağzı kanseri, 'serviks ' denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türü. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ' kanser öncülleri ' (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkıyor. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebiliyorlar.

Bu değişimden sorumlu olan temel etken, 'HPV' olarak bilinen Human Papilloma Virüsüdür. HPV genital siğillere neden olan bir virüs olarak da biliniyor. Bu virüs çoğunlukla cinsel yolla bulaşıyor.

OCAK AYI SERVİKS KANSERİ FARKINDALIK AYI

Farkında olmanın neden önemli olduğunu yüzde 100'e yakın önlenebilir bir hastalık olarak özetleyen Prof. Dr. Hasan Yüksel; "Yani hiç olmaması gereken bir hastalıktır. Çünkü biz Rahim Ağzı Kanseri'ni, hasta daha kansere yakalanmadan çok öncesinde saptayıp erkenden tedavi edebiliyoruz. Hatta bunları mevcut aşılarla önemli bir kısmını da zaten hiç oluşmadan önlemiş oluyoruz. Rahim ağzı kanseri, çok çok yüksek oranda deriden deriye temasla geçen virüsten olan bir hastalıktır. Vücudumuzda 14-15 kadar virüs tipi kanser yapabilmektedir. Bunların çok görülen ve kanser yapma eğilimi çok olanlara karşı aşılar vardır fakat bu aşılar Türkiye'de devletin ödediği bir aşı takvimine girmiş değiller. Bu aşıların yapılmasını önerdiğimiz zaman dilimi ve doz oranı ise; 15 yaş altındaki kız çocukları için 2 doz yeterli olurken 15-45 yaş aralığında ise 3 doz şeklinde aşılama yapılıyor."

SERVİKS KANSERİ OLUŞUM NEDENLERİ

Prof. Dr. Yüksel Rahim Ağzı Kanseri'nin oluşum nedenlerini şu şekilde sıralıyor:

-Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu

- Sigara içimi

- Çok erken yaşta cinsel ilişki

- Eşin veya bireyin çok eşli olması

-Yetersiz ve kötü beslenme alışkanlığı

-Bağışıklığı azaltan durumlar

RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEŞHİS

Erken dönemde belirti göstermediğini ancak kanser oluştuktan sonra belirtilerin belirginleştiğine vurgu yapan Yüksel, "adet düzensizliği, özellikle ilişki sonrası kanama, ağrı ve akıntı başlıca belirtilerdir. Ancak biz bu kanseri nasıl önleyeceğiz? Diyelim ki aşı yaptıramadık sağlık bakanlığının şu anda yürüttüğü rahim ağızı kanseri tarama programı var. Aile hekiminiz ile irtibata geçerek bu taramayı yaptırabilirsiniz. Bu işlem ağrısız, basit ve sadece jinekolojik bir muayene ile gerçekleştiriliyor. Rahim ağzından bir çubukla sürüntü alınıyor. Alınan bu sürüntüde virüs var mı yok mu, var ise bir değişiklik yapmış mı diye bakılıyor. İşlemin hepsi bu kadar ve bu eğer virüs barınmıyorsa 5 yılda bir tekrarlanıyor. 30 yaşında başlatılıyor ve 65 yaşına kadar 5 yılda bir tekrar ediliyor. 30 yaşın altında da tarama yapılması mümkündür. 21 yaşından sonra aktif bir cinsel hayatı varsa 3 yılda bir smear testi yapılabilir. Bu şekilde biz bu hastalarımızın yüzde 99'unu yakalama şansına sahibiz. Yani daha kanser meydan gelemden çok çok öncesinde hastalığı saptayabilmekteyiz." ifadeleriyle teşhisini de açıklıyor.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

"Erken teşhis edildiğinde, çok basit şekilde tedavi edebiliriz. Hatta günübirlik bir işlemle tedavisi mümkündür. Ancak bu hastalık ilerlediğinde maalesef öldürücülüğü hastayı çok yormaktadır. Dolasıyla neredeyse yüzde 100 önlenebilecek hastalık söz konusuyken farkındalık büyük bir önem arz ediyor. 30 yaşını geçmiş her kadının 5 yılda bir tarama yaptırmasını diliyoruz." sözleriyle konuşmasını sonlandıran Prof. Dr. Yüksel, erken teşhisin önemini bir kez daha hatırlatıyor