Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında Merak Edilenler

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Doç.Dr. Aylin Eryılmaz ‘Baş ve Boyun Kanserleri’ hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Baş Boyun Kanserleri nelerdir?

Baş ve boyun kanserleri; ağız boşluğu, dudak, yanakların iç kısmı, diş eti, damak, dil, dilkökü, bademcikler, ağız tabanı, burun boşlukları, boğazın en üst kısmında bulunan geniz (nazofarinks), yüz kemikleri içinde bulunan sinüsler, boğazın alt kesiminde yer alan yemek borusunun giriş kısmı (hipofarinks), ses tellerinin yer aldığı gırtlak (larinks), tiroid ve tükrük bezleri kanserlerini kapsar.

Baş boyun kanserlerinin nedenleri nelerdir?

Sigara ve benzeri ürünlerle nikotin kullanımı, alkolizm ve kötü beslenme baş ve boyun kanserlerinin başlıca nedenleridir. Sigara kullanımının yaygın olduğu ülkemizde ağız içi ve gırtlak kanserlerini sıkça görmekteyiz. Korunmasız uzun süre güneş ışığına maruz kalma dudak kanseri ile ilişkili olabilir. Bazı baş boyun kanserleri; Epstein-Barr Virüs, Human Papilloma Virüs (HPV) ile ilişkili olabilmektedir. Radyasyon bir etken olabilmektedir. Yine birçok genetik neden de kanser oluşumuna neden olabilmektedir.

Baş ve boyun kanserleri nasıl belirti verir?

Baş ve boyunda şişlik, ağız içinde, dilde veya dudakta iyileşmeyen yaralar (küçük kabuklanmalar şeklinde başlayabilir), ağızda uyuşukluk hissi, diş protezinin rahatsızlık vermesi, çiğneme ve yutma güçlüğü, ses kısıklığı, seste kabalaşma, nefes alma güçlüğü, boğazda bir şey takılıyormuş gibi hissetme, burun tıkanıklığı veya burun kanaması, göz çevresinde şişlik veya çift görme olabilir. Son aylarda hızlı kilo verme eşlik edebilir. Özellikle ileri yaşta olan hastalarda boyunda şişlik varsa mutlaka tetkik edilmelidir.

Baş ve boyun kanserlerine nasıl tanı konur?

Hastanın ağız içi, burnu, boynu, tükürük bezleri ayrıntılı muayene edilir. Burun, gırtlak, yutak endoskop ile detaylı incelenir. Şüpheli bölgelerden patolojik inceleme için biyopsi ile parça alınır Biyopsi esnasında lokal veya genel anestezi gerekebilir. Radyolojik incelemeler olarak ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, PET gibi görüntülemelerden yararlanılabilir.

Baş ve boyun kanserlerinin tedavisi nasıl planlanır?

Baş ve boyun kanserlerinin tedavisinde multidisipliner yaklaşım gereklidir. Baş boyun kanserleri ile ilişkili; kulak burun boğaz, onkoloji , plastik cerrahi, radyoloji, radyasyon onkolojisi, nükleer tıp, patoloji doktoru ortak bir toplantı ile hastalar ile ilgili kararlar alınmaktadır. Bu toplantı yıllardır her Çarşamba saat 12.45 de Radyoloji Toplantı salonunda yapılmaktadır. Bazı hastalara tek ana yöntemle (cerrahi, ışın tedavisi veya ilaçla tedavi) yeterliyken, bazı hastalara bileşik tedaviler gerekir. Bazı ileri evre hastalara ise cerrahi yapılıp sonrasında ışın ve kemoterapi tedavisi verilebilmektedir. Kanserin evresi, tipi, hastanın yaşı, mesleği tedavinin planlanmasında önemlidir.

Erken tanı tedavide çok önemlidir. Erkenden bize başvuran hastalarda çok daha sınırlı cerrahiler veya sadece radyoterapi ile çok iyi yanıtlar alınabilmektedir. Baş boyun kanserleri ; nefes alma, yutma, konuşma gibi fonksiyonların olduğu bir bölgede olduğu için erken dönemde başvurulduğunda bu fonksiyonları bozmadan ameliyatlar yapılabilmektedir. Örneğin erken bir gırtlak kanserinde havayoluna geçici bir delik açılıp sonrasında kapatılabilmekte iken, ileri evrede kalıcı bir delik oluşturulmaktadır.

Yaptığınız Baş boyun Kanseri Ameliyatları Nelerdir?

Kliniğimizde her tür gırtlak (larinks) kanseri cerrahisi yapılmaktadır. Açık cerrahiler, endoskop ile yapılan cerrahiler,boyun diseksiyonları yapılmaktadır. Boyun kitlelerinin cerrahisi yapılmaktadır. Tükrük bezi tümörlerinin cerrahisi yüz siniri özel bir alet ile kontrol edilerek en hassas şekilde yapılmaktadır. Ağız içi kanserlerinde gereklilik halinde çene kemiği tutulumda kemik çıkarılacak şekilde cerrahiler yapılıp. Plastik cerrahi de ameliyata girip kemik veya doku onarımını yapmaktadır. Yüzümüzde yer alan sinüslerin kemikleriyle beraber, gerekirse damağı veya gözü de içerecek şekilde cerrahileri yapılıp diş hekimliği ile beraber protezler ile onarım yapılmaktadır. Yine her tür boyunda yer alan kistik kitlelerin cerrahisi yapılmaktadır. Kliniğimizde Baş Boyun Kanseri hastalarının takibi kliniğimizde düzenli olarak yapılmaktadır. Hastalar ameliyattan sonra ilk yıl her ay takibe çağrılmaktadır. Belli aralıklarla bazı tahliller ve görüntülemeler istenip tekrar Baş Boyun Konseyinde görüşülüp takipleri yapılmaktadır.