Kalp Yetersizliği ve Koroner Arter Hastalığı

Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz kalp yetersizliğini, kalbin dokulara metabolik ihtiyaçlarına uygun miktarda kanı pompalayamadığı veya bunu ancak yüksek kardiyak dolum basınçları ile gerçekleştirebildiği patolojik bir durum olarak tanımlayarak kalp yetersizliği ve koroner arter hastalığı hakkında bilgi verdi.

Sağlıklı bir kalpte, kalp kasının kanı vücudun tüm bölümlerine pompalayacak kadar güçlü olduğunu belirten Eryılmaz, kalp yetersizliği durumunda kalp kasının zayıfladığını ve işlevini kaybetmeye başladığını bu nedenle yeterince kan pompalayamadığını aktardı.

Eryılmaz, kalp yetersizliği yapan nedenleri;  iskemik kalp hastalıkları, kardiyomiyopatiler, hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları, miyokarditler, perikard hastalıkları, aritmiler, anemi, beslenme bozuklukları olarak aktardı.

Kalp krizinin öncü semptomları ( belirtileri) olarak tipik göğüs ağrısının önemine vurgu yapan Eryılmaz, baskı hissi veren, sıkıştırıcı, bazen yanıcı bazen ezici vasıfta olan,  ağırlıklı olarak sol kola omuza boyuna ve alt çeneye yayılan, dakikalarca devam eden,  terleme ve bulantının eşlik ettiği göğüs ağrısının kalp krizlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Çoğu vakada hastanın şikayetleri mevcut iken bazen hiçbir şikayetin olmadığı sessiz kalp krizi vakalarına da rastlanıldığını belirten Eryılmaz bunlara sessiz miyokard infarktüsü ismi verildiği, özellikle yaşlı, şeker hastalığı olan ve çoklu hastalıklara sahip kimselerde bu durumun daha fazla gözlendiğini belirtti.

Kalp krizi tanısının 3 esas temele dayandığını belirten Eryılmaz  karakteristik hikaye ve klinik bulgular ile ortaya çıkan klinik tanının, tipik EKG değişikliği ve kanda  kalbe özel enzim yükselişinin önemine vurgu yaparak sözlerine son verdi.

Kalp Yetersizliği Kronik ve İlerleyicidir

Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, koroner stentleme, By pass, pace (kalp pili), yapay kalp ve kalp nakli tedavi yöntemlerindendir bilgisini paylaşan Eryılmaz, “Yediğimizi yarıya düşürelim, hareketi iki katına çıkaralım, kilomuza dikkat edelim, tansiyon, şeker, kolesterolümüze dikkat edelim, sigara içmeyelim, alkolü azaltalım, tuzdan uzak duralım, tarladan beslenelim, temiz hava soluyalım, her daim mutlu olmaya gayret edelim’’ şeklinde sağlık önerilerinde bulundu