AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ
GDO’lu  Gıdalar

GDO’lu Gıdalar


Hastanemiz Uzman Diyetisyeni Fatih Sırıken, genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle, kalıtımsal değişikliğe ürettiği organizmaların günümüzde, G.D.O. (genetiği değiştirilmiş organizmalar) kısaltılmış adıyla ifade edildiğini belirtti ve GDO lu ürünler hakkında bilgi verdi. 

 

Uzman Diyetisyen Fatih Sırıken, 2. Dünya savaşından sonra dünya nüfusunun hızla artmaya başlanmasıyla, artan nüfusun beslenme gereksinmelerinin karşılanması için ‘Yeşil Devrim’ olarak adlandırılan bir gelişme yaşandığını belirtti ve  “Yeşil Devrim temelde dar alanda en yüksek düzeyde ürün alınabilmesi için tarım ilaçlarının, kimyasal gübrelerin ve aşırı suyun kullanılmasıydı. Zamanında kurtarıcı olarak gösterilen yeşil devrim geride çevre kirliliği gibi ciddi yan etkiler bıraktı.” dedi. 

 

Sırıken, büyük bir hızla ilerleyen gen teknolojisinin sadece bir araştırma alanı olmaktan çıkıp gıda teknolojisi ve birçok alanda kullanılır hale geldiğini aktardı ve “Kapitalizmin doğası gereği sürekli daha fazla tüketme eğiliminde olunması sermayeyi yeni pazarlar aramaya zorunlu kıldı. Biyolojinin ve kimyanın tarıma uygulanması dünya çapına yayılan yeni metalaşma biçimini doğurdu. Ticari amaçlı tarım yapımında genetik mühendisliği devreye girdi.” şeklinde konuştu.

 

Ticari amaçlı ilk olarak domatesin genleriyle oynandığını, günümüzde ise ticari amaçla yapılan başlıca GDO lu tarım ürünlerinin soya, mısır, pamuk ve kanola olduğunu aktaran Sırıken, “Biber, patates, domates, pirinç, buğday, balkabağı, ayçiçeği, yerfıstığı, kasava ve papaya ürünleri de genetik müdahalede bulunulabilmektedir. Genetik müdahale çalışmaları henüz devam eden ürünler ise muz, çilek, kiraz, kavun, karpuz, ahududu ve ananastır.” sözleriyle GDO lu ürünleri aktardı.

 

GDO’lar veya GDO’lu ürünlerin 13 ülkede 60 milyon hektar arazide üretildiğini paylaşan Sırıken, bu üretimin büyük bölümünü ABD, Kanada, Arjantin ve Çin’de gerçekleştiğini aktardı.

 

Uzman Diyetisyen Fatih Sırıken, “GDO ‘lu bitkisel ve hayvansal ürünlerin tüketilmesiyle etkisini gösteren ana sağlık işareti alerjidir. Yapılan araştırmalar sonucunda antibiyotiklere karşı direnç, alerjinite ve toksisite gibi etkiler tespit edilmiştir. Ancak GDO ürünlerin sağlık üzerinde, özellikle uzun dönemde yaratabilecekleri etkiler üzerinde henüz kesin bir bilgi bulunmamaktadır.” sözleriyle GDO’lu ürünlerinde sağlık üzerine etkisi hakkında bilgi verdi.

 

Hazırlayan: Ezgi Toygar- Zeynep Şule Yüksel

 

Dahili: 2534  - 2599

 

 



444 1 256
hastane@adu.edu.tr
Zafer Mahallesi
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi,
09100 Efeler/Aydın
444 1 256
hastane@adu.edu.tr
Zafer Mahallesi
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi,
09100 Efeler/Aydın