Açık Kalp Ameliyatının 20.Yıl Kutlaması Gerçekleşti

Hastanemiz Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından 22 Kasım 1999’ da ilk kez yapılan açık kalp ameliyatı için 20.Yıl kutlaması 22 Kasım 2019’ da Kalp Damar Cerrahi Servisi’nde yapıldı.

Hastanemizde ilk açık kalp ameliyatının yapıldığı hasta Meral Durmaz’ın da davet edildiği kutlamaya Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı hocaları, Anestezi ve Kardiyoloji bölümünden hocalar, asistanlar ve hemşireler katıldı.

Hastanemize gelmeden önce gittiği başka bir hastanede 3 aylık ömrünün kaldığı söylenen Meral Durmaz ;”Adnan Menderes Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisine başvurdum ve bu ameliyatın ilk kez yapılacağını öğrendim. Ama doktorlarıma güvenerek bu ameliyatı kabul ettim. Alanında uzman değerli doktorlarım sayesinde 20 yıldır sağlıklı bir şekilde yaşıyorum ve hepsine teşekkür ediyorum.”dedi.

Yapılan ameliyat hakkında bilgiler veren Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Berent Dişçigil,”Meral hanım bu ameliyatı kabul ederek bir yol açtı ve bu yoldan binlerce hasta yürüdü. ADÜ Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Aydın’da kalp cerrahisinin öncüsü, Meral Hanım da kalp hastalarının öncüsü oldu. O da aynı cesaretle yola çıktı. Yaptığımız bu ilk ameliyat ile çıktığımız bu yolda şuanda kalp ameliyatı olan hastaların sayısı 4 bini geçmiş durumda ve başarı oranlarımız dünyanın en gelişmiş kalp merkezlerinin sonuçları ile aynı. Acil olmayan hastalarda başarı oranımız %99larda yani her 100 hastadan 99’u iyileşiyor. Ekibimizin tamamı ile neredeyse 20 yıldır beraberiz. Başarıda sürekliliğin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Biz birbirimizin ne zaman ne yapacağını çok iyi bilen insanlarız, bizim ameliyatlarımızda konuşma bile olmaz. Bu bir ekip işi ve biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Keyifli anların yaşandığı kutlamada, 20 yıl önce gazetelerde çıkan ilk açık kalp ameliyatı haberlerinin yer aldığı kupürleri ve ameliyat öncesi hazırlık notlarının bulunduğu defterden bölümler okundu, anılar tazelendi.

Toplu fotoğraf çekimlerinin ardından Prof.Dr. Berent Dişçigil, Meral Durmaz’a çiçek takdim etti ve günün anısı için hazırlanan pastanın kesilmesiyle kutlama sona erdi.