Online Eğitim ve Çocuklarda Postür (Duruş) Bozuklukları

Bilgisayar çağına girdiğimiz bu yıllarda artık çocuklarımız televizyon, bilgisayar ve tabletlerle daha fazla zaman geçiriyorlar. Teknoloji ile tanışma yaşı mama sandalyesinde başlıyor ve çocuklarımız bizlerin çocukluğu ile kıyaslandığında çok daha fazla zamanı oturarak ve hareketsiz geçiriyorlar. Dolayısı ile bizlerin 40’lı yaşlarda yaşamaya başladığımız boyun, bel düzleşmesi, fıtıklaşma gibi problemleri ve buna bağlı ağrıları ne yazık ki çocuklarımız daha erken yaşlarda deneyimlemeye başlayacaklar.

Pandemi süreci ile birlikte hayatlarımıza giren online eğitim kavramı da bu probleme tuz-biber olmakta. Bir yıl öncesinde en azından okulda koşup oynayan çocuklarımız evlerinde bilgisayar başında saatler geçirmeye mecbur kaldılar.

Biz ailelere düşen görev ise mümkün olduğunca gerekli önlemleri alarak çocuğumuzun omurga sağlığını korumaya çalışmak.

Postür (duruş) bozuklukları  kötü bir dış görünüşün yanı sıra sırt  ve bel ağrısı, kas yorgunluğu, baş ve çene ağrısı, göz yorgunluğu, dolaşım, solunum ve sindirim problemlerini de beraberinde getirmektedir. Kötü vücut duruşu aynı zamanda kendine güvensiz bir duygu durumu da tetiklemektedir.

Bilgisayar başında çok zaman geçirmek nedeni ile en sık rastlanabilecek ve çocuklarımızın hayat kalitesini bozabilecek postür bozuklukları şu şekilde sıralanabilir;

1. Baş önde postür: Çocuğunuz dik dururken ona yandan baktığınızda kulağından aşağıya dik indirdiğiniz hayali bir çizginin çocuğun omuzunun merkezinden geçmesi gerekir. Bu çizgi omuz hizasının önünde kalıyorsa çocuğunuzda baş önde postür bozukluğu mevcut olabilir. bu durum ön boyun kaslarının kısalıp arka boyun kaslarının güçsüzleşmesinden kaynaklanmaktadır.

2. Omuzların öne yuvarlaklaşması: Çocuğunuz ayakta dik dururken ona yandan baktığınızda eline verdiğiniz kalemin tam kalça ortasında durması gerekir. Çocuğun eli ve dolayısı ile kalem kalçanın önünde kalıyorsa çocuğunuzda omuz yuvarlaklaşması şeklinde postür bozukluğu mevcut olabilir

3. Kamburluk: yandan bakıldığında çocuğun sırtında aşırı öne bükülme gözlenmesi. Çoğu zaman sırt kaslarının güçsüzlüğünden kaynaklansa da başka sağlık problemlerinden de kaynaklanabileceğinden önemlidir.

4. Aşırı bel çukurlaşması: Ayakta duran çocuğunuza yandan baktığınızda bu durumu gözlemleyebileceğiniz gibi, sırtüstü yatırdığınızda belinin altının fazla çukurlaşmasından da fark edebilirsiniz. Genellikle ön kalça kaslarının kısalmasından kaynaklanır.

Elimizde olmayan sebeplerle yaşamak zorunda olduğumuz bu süreçte çocuklarımızın omurga sağlığı için bir şeyler yapmak elbette ki mümkün. Alabileceğimiz önlemlerin başında çocuğumuzun derslerine uygun boyda bir masada oturarak derslerine girmesini sağlamalıyız. Masanın boyu çocuğumuzun boyundan uzun ise ayaklarının altına destek vererek kalça ve dizlerin dik açı yapacak şekilde durmalarını sağlamak, arkasına yaslanabileceği ve dik oturabileceği çok yumuşak ya da çok sert olmayan bir sandalyede oturtmak gerekir. Bir diğer önemli noktada ekranın yüksekliğidir. Ekranın en üst noktası çocuğun göz hizasında olmalıdır. Gerekirse ekran, altına kitap gibi yükseltiler konularak çocuğun göz hizasına getirilmelidir. Diğer önemli bir nokta teneffüs saatlerinde çocuğu ekran başından kaldırarak mümkünse hareket halinde olmaya teşvik etmektir. Çocuğu hareketlendirmek elbette oyunlar ile mümkün olabileceği gibi çocuk yogası, yüzme gibi yapılandırılmış spor etkinlikleri ile de mümkün olabilir.

Çocuğunuzda duruş bozukluğu olduğundan şüpheleniyor iseniz ilgili branş hekiminin görüşü mutlaka alınmalıdır. Çünkü bu tip duruş bozukluklarının sebebinin doğru belirlenip egzersiz programlarının da kişiye özel planlanması gerekmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Doç. Dr. Elif Aydın