REBOA Yöntemi Nedir ?

REBOA Yöntemi hakkında bilgi veren Üniversitemiz Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre ÖZLÜER, “REBOA özellikle son yıllarda travma hastalarında oluşan hayatı tehdit eden kanamaların durdurulmasında etkili bir yöntem olduğu ispatlanmıştır ve dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemde, özellikle trafik kazası gibi yüksek enerji ihtiva eden bir travmaya maruz kalmış ve iç organlarında kanama tespit ettiğimiz hastalarda, vücudumuzun en büyük atardamarı olan ve kalpten pompalanan kanı vücudumuzun tümüne iletmekle görevli olan aort damarı içine, ucunda şişirilebilen bir balon bulunan özel bir kateter yerleştirerek hayatı tehdit eden kanamaları durdurabiliyor ve hastamıza ameliyat ya da anjiyografi için az ama hastamız için çok kıymetli zaman kazandırmış oluyoruz.

Bu yöntemin eğitimini bu konuda dünyada en yetkin merkezlerden biri olan İsveç’te aldık ve kliniğimize döner dönmez aldığımız eğitimi asistanlarımıza aktararak klinik eğitim programımıza entegre ettik. Bu yöntemin ülkemizde daha yaygın hale getirebilmek için rektörlüğümüzün bize verdiği maddi ve manevi destekleriyle başlattığımız kurslar vasıtasıyla tüm Türkiye’ye tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Ülkemiz maalesef bir travma ülkesi. Özellikle trafik kazalarının sayısı ve bu kazalar nedeniyle kaybettiğimiz ve yaralanan vatandaşlarımızın sayısı maalesef gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla, REBOA gibi bir yöntemin ülkemizde yaygın hale getirilmesi bizlere göre busayıların azalmasında önemli bir rol oynayacaktır.” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. ÜyesiYunus Emre ÖZLÜER, Avrupa Travma ve Acil Cerrahi Derneği (ESTES) ile Endovasküler Travma Yönetimi ve Kanama Kontrolü Derneği’nin (EVTM) 31 Ağustos 2020 tarihinde düzenlediği travma hastalarında hayat kurtarıcı yöntemlerden biri olan REBOA yönteminin tartışıldığı online panelde konuşmacı olarak davet edildi.