Saman Nezlesi –Alerjik Rinit

Alerjik hastalıkların günümüzde toplumun önemli bir kesimini etkilediğini görmekteyiz. Alerjik hastalıklar içerisinde en sık gözlenen, alerjik rinittir. Alerjik rinit herhangi bir yaşta görülebilse de en sık erken yaşlarda başlar. Sinüzit ve astım gibi hastalıkların seyrini olumsuz etkiler ve bu hastalıkların gelişimine zemin hazırlar.

Alerjik Rinit belirtileri, alerjene maruziyetle ortaya çıkan, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, üst üste hapşırık, burun kaşıntısı, ayrıca kulakta damakta kaşıntı hissi, geniz akıntısı ve bazen öksürük, çoğunlukla eşlik eden gözlerde kızarıklık kaşıntı sulanma şeklindedir. Alerjik rinit yıl boyu ya da mevsimsel olabilir. Yıl boyu gözlenen alerjik rinite sıklıkla ev tozu akarları, evcil hayvan alerjenleri, mantar sporları, hamam böceği gibi ev içi alerjenleri neden olurken, bahar dönemlerinde belirtilerin görüldüğü, saman nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerjik rinite sıklıkla ot, çiçek, ağaç polenleri neden olmaktadır.

Bölgemizin coğrafi özellikleri nedeniyle saman nezlesi oldukça sık görülmektedir. Hastaların yaşam kalitesi bozulmakta, bu dönemlerde iş- okul performansları olumsuz etkilenmektedir. Belirtileri bulunan kişilerin tanı ve tedavi için İmmünoloji ve Alerji kliniklerinde değerlendirilmeleri gerekmektedir.

Bu hastalara tanısal amaçlı; deri testleri başta olmak üzere alerji testleri yapılarak alerjiye neden olan etken saptanmaktadır. Alerji deri testlerinde hastanın koluna çeşitli alerjen solusyanlar ayrı ayrı damlatılıp, deriye teması sağlanarak alerjen tipi belirlenmektedir. Test sonuçlarına ve hastanın belirtilerine göre tedavi düzenlenmektedir.

Tedavide öncelikle tespit edilen alerjenden kaçınma, korunma gerekmektedir. Saman nezlesinde kişinin polen maruziyetinden uzak durması gerekmektedir. Bahar dönemlerinde park, bahçe, kır, piknik alanları gibi yerlerde bulunulmaması, özellikle çimlerin kesim saatinde, sabah erken saatlerde, rüzgarın yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmaması, arabada camların kapalı kalması gerekmektedir. Ancak polen maruziyetinden uzak durmak zordur. Hastalar bu dönemleri oldukça yoğun belirtilerle geçirmekte ve çoğunlukla medikal tedavi gerekmektedir. Medikal tedavide ağızdan tablet şeklinde ya da burun içine lokal olarak uygulanan antialerjik ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca uygun hastalara halk arasında aşı tedavisi olarak ta bilinen alerjen maddeye özgü immünoterapi uygulanmaktadır. Yaşam kalitesini bozan bir hastalık olması, astım gelişimi açısından da bir risk faktörü olması nedeniyle Alerjik rinit belirtileri gösteren hastaların İmmünoloji ve Alerji polikliniğine başvurmalarını tavsiye ederim.

Sağlıklı günler dilerim

Doç. Dr. Songül Çildağ