Kanser Hastalığında Tarama Yöntemleri

Kanserde erken tanı tarama testleri ile mümkündür. Herhangi bir risk faktörü içermeyen,ailesel kansere yatkınlık hastalığı veya ailesinde sık kanser öyküsü olmayan bireylerde önerilen yaşlarda kanser taraması önerilmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri taramasına 40 yaşında başlanması önerilmektedir.

Yılda bir kere mamografi ve ultrason ile tarama yapılır. Ancak 20 yaşından önce kadınların ayda bir kere her adet döneminden sonra kendi kendilerine elle muayene etmeleri önemlidir. Herhangi risk faktörü içeren veya aile öyküsü olanlarda hekiminizin önerdiği daha erken yaşlarda tarama başlanmalıdır. Diğer tarama yapılması önerilen kanser rahim ağzı kanseridir. Tarama yaşı 20 yaştır ve her 3 yılda bir pap smear testi yapılması önerilir. 30 yaşından sonra ise 5 yılda bir HPV DNA testi yapılması önerilmektedir. Tarama önerilen diğer kanser türü kolonrektum kanseridir. Bir çok çalışma ve klavuzda 40 yaşından sonra bir kere bazal bir kolonoskopinin yapılması ve eğer herhangi bir risk faktörü içermiyorsa kişiye tarama amaçlı 10 yılda bir kolonskopi yapılabileceği belirtilmektedir. Standart tarama 50 yaşından sonra yılda bir kere gaitada gizli kan bakılması ve 10 yılda bi kolonoskopidir.

Akciğer kanseri taraması ise 30 paket/yıl sigara öyküsü olan kişilerde 55 yaşından sonra düşük doz radyasyon verilerek yapılan tomografi cihazları ile yılda bir kere yapılır. Ancak bu cihazlar çoğu hastane ve sağlık kuruluşunda olmadığı için röntgen olarak bilinen akciğer grafisi ile yapılmaktadır. Son olarak da tarama programında olan prostat kanseridir. 50 yaş ve üstünde erkeklerde kanda PSA testi ve prostat muayenesi ile prostat kanseri taraması önerilir. Bütün bu testler için sağlık bakanlığı KETEM olarak bilinen kanser tanı merkezleri kurmuştur. Halkımız bu merkezlere başvurarak taramalarını yaptırabilirler.

Unutmayalım ki ‘ERKEN TANI HAYAT KURTARIR’.

Doç. Dr. Esin Oktay