Ücretsiz Deri Kanseri Taraması Yapıldı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniği’nde, Prof. Dr. Meltem Uslu koordinatörlüğünde,  öğretim üyelerimiz ve asistanlarımızın katılımı ile 21 Mayıs 2019 tarihinde ücretsiz deri kanseri tarama çalışması gerçekleştirildi.

Taramaya katılan hastalarda kanser açısından risk saptanılan lekelerin, benlerin dermoskopik incelemeleri ve fotoğraflaması yapıldı ve yakın izleme alındı.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Polikliniğimizin yürüttüğü bu çalışma, Avrupa çapında, başta melanom olmak üzere tüm deri kanserlerinin erken tanı ve tedavisini desteklemek için 1999 yılında kurulmuş olan “Euromelanoma” projesinin bir parçası olarak, ülkemizdeki diğer merkezlerle birlikte aynı haftada  yürütülmüştür. Ülkemiz bu projeye 2014 yılında dahil olmuştur ve kliniğimiz 5 yıldır her ilkbaharda kampanya kapsamında kararlaştırılan hafta içinde taramalarını sürdürmektedir.

Üniversitemiz Euromelanoma koordinatörü Prof.Dr. Meltem Uslu “Deri kanseri gelişimi açısından risk taşıyan hastaların açık ten rengine, çok sayıda bene sahip, fazla güneş maruziyeti olan ya da güneş yanığı geçirmiş olan kişiler, sıradışı benleri olan kişiler, akrabalarında deri kanseri saptanmış kişilerdir. İzlemde dijital dermoskop adı verilen, özel bir bilgisayar yazılımına sahip dermoskopi kameraları ile belli zaman aralıklarında fotoğraflama yapılır ve bu fotoğrafların karşılaştırılabilmesi sayesinde benler / lekelerdeki değişikliklerin daha kolay ve hızlı olarak fark edilebilir.” dedi ve hayat kurtarıcı olan “deri kanserlerinin erken tanı alması”nın sağlandığını belirtti.

Projeyle ve deri kanserleriyle ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenler www.euromelanoma.org/turkey  web sayfasını inceleyebilirler.