Kardiyoloji Anabilim Dalı

Kendisi küçük, kalbe zararı büyük!

Hastanemizde Kardiyoloji uzmanları tarafından 29 Ocak 2013 tarihinde“Atrial Septal Defekt” (Doğuştan Kalbin Delik Olması) uygulaması yapıldı. Atrial Septal Defekt : Kalpteki kulakçıkların arasındaki duvarda 2-3 cm açıklık olması durumudur. Bu yüzden akciğerlerde oksijenlenmiş kanın bir kısmı kısa devre yaparak sağ kalbe geçiş yapar. Bu olay yıllar içinde akciğere giden kanın artmasına bağlı olarak akciğer damarlarında basınç yükselmesine ve kalp kasında hasara ve aritmilere neden olabilir.

Hasta Nevin ÇAKAL (35) son dönemlerde belirginleşen nefes darlığı şikayeti ve çalıştığı kurumdaki rutin kontrolleri sonrası ekokardiyografi önerisi ile Aydın Atatürk Devlet Hastanesine başvurmuş ilgili kardiyoloji uzmanının yönlendirmesi ile hastanemize gelmiştir.

Hastamızı muayene eden Kardiyoloji Uzmanımız Yrd. Doç.Dr. Ufuk ERYILMAZ “ Hastamız Artial Septal Defekt(ASD) hastası olup kapalı yöntemle (perkütan yolla) tedavi edilmek üzere bize başvurmuştur. Hastayı en baştan her yönüyle değerlendirip kapalı yolla ASD’nin tedavi edilebileceğini düşünmemiz üzerine hastanın yatışı yapıldı. Hasta işlem öncesi hazırlıklardan sonra Anjiyo Laboratuvarına alındı ve başında Prof. Dr. Tarkan TEKTEN, Prof. Dr. Osman Alper ONBAŞILI ve Prof. Dr. Ceyhun CEYHAN’ın olduğu ekip tarafından işlem toplamda 20 dakikanın altında bir zamanlama ile gerçekleştirildi. İşlem sonrası takibi sağlıklı seyreden hasta 2. Gün hastaneden şifa ile taburcu edildi.”dedi.

Ufuk ERYILMAZ sözlerine şöyle devam etti “ Türkiye’de büyük oranda Atrial Septal Defekt nedeniyle kişilerin kalbinde; ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve akciğer damarlarında yüksek basınç oluşabiliyor. Genellikle uzun yıllar hiç bir belirti vermez. Bu tip hastalarda, ancak tesadüfen başka bir nedenle doktora gidildiğinde, dikkatli bir muayene sırasında kalpte üfürümün ve bazı ek seslerin duyulması ile kuşkulanılır. Bu vakada olduğu gibi teşhisin ilk adımının kardiyoloji uzman doktorundan önce gerçekleşmiş olması bizi ayrıca mutlu etmiştir. ASD’nin günümüzde perkutan yolla (kapalı teknik) kapatılması hem bizler hem de hastalar adına bizi mutlu eden bir gelişmedir.”dedi.

Atrial Septal Defekt uygulaması geçiren Nevin ÇAKAL bu işlemden sonra kendini çok iyi hissettiğini ifade ederek, kendisini sürekli olarak bilgilendiren başta Yrd. Doç.Dr. Ufuk ERYILMAZ’a ve işlemi gerçekleştiren Prof. Dr. Tarkan TEKTEN, Prof. Dr. Osman Alper ONBAŞILI, Prof. Dr. Ceyhun CEYHAN’a ve her konuda yardımcı olan hastane personeline teşekkürlerini iletti.

Bu Sayfa 02.09.2016 Tarihinde Güncellenmiştir