Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı

Kapak Koruyucu Kök Replasmanı Ameliyatı Başarıyla Gerçekleştirildi

Hastanemize nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayeti ile başvuran ve aort anevrizması ve ileri derecede aort kapak yetmezliği saptanan 73 yaşındaki Ömer Karabacak adlı hasta, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık tarafından “Kapak Koruyucu Aort Kök Replasmanı” ameliyatı ile sağlığına kavuşturuldu.

Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık, bu ameliyat tekniğinin az sayıda merkez tarafından gerçekleştirildiğini, Hastanemizde de son bir yıldır yapıldığını başarılı sonuçlar elde edildiğini belirtti. Kalpten çıkan ana damar anevrizmalarında (genişlemelerinde), genişleme belirli bir düzeyin üzerine çıktığı zaman damarda yırtılma ve hayati tehlike riski ortaya çıkmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için ameliyatla geniş olan damar bölümünün değiştirilmesi gerekir.  Bazı hastalarda bu genişlik kalbin çıkışında bulunan aort kapağına kadar uzanır ve beraberinde ciddi kapak yetmezliğine sebep olur. Bu tür hastaların operasyonda izlenecek iki yol olduğunu;  İlk olarak yapay damar üzerine eklenmiş protez kalp kapağı ile kalpten çıkan büyük damarın (aort) kapak birlikte değiştirilebileceğini, ikinci olarak da aort kapağındaki yetmezliğin düzeltilmesi ve korunması yöntemi ile kalpten çıkan ana damarın kökten itibaren yapay damarla değiştirilebileceğini aktardı. İkinci yöntem de, hastaların protez kapak kullanılmadan kendi kapakları ile tamamen sağlıklarına kavuşabildiklerini aktardı.

Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık, hasta Ömer Karabacak’ın ameliyatı esnasında kalp kapaklarının iyi durumda olduğunu gözlemlediği ve aort kapağını koruyarak sadece aort kökünü değiştirme kararıyla operasyonu tamamladığı, tüm ameliyatın 4 saat sürdüğü, hastanın ameliyat sonrası üçüncü gününde yoğun bakımdan çıkarılarak servise alındığı bilgilerini vererek operasyon ve sonrasındaki süreci paylaştı. Ayrıca ameliyat sonrası yapılan tetkiklerde bir problem ile karşılaşılmadığı ve kalp kapağında kaçak olmadığı gözlemlenen, hastanın sağlığına kavuşarak, taburcu edildiğini aktardı.

Protez kapak kullanımlarında hastaların ameliyat sonrası dönemde kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kaldıklarını ancak hasta Ömer Karabacak için böyle bir durumun söz konusu olmadığını ve bununda hastaya bir avantaj sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık, hastanemizde uygun hastalara bu tipte ameliyatların yapılabileceğini, hastanemizde daha önce aynı yöntemle ameliyatı yapılan hastaların bir yıl sonrasında yapılan kontrollerinde bir problem gözlemlenmediği ifade ederek konuşmasına son verdi.

Prof.Dr. Erdem Ali ÖZKISACIK kimdir?

1968 yılında Kayseri’de doğdu. 1986 yılında Aydın Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim hayatına devam etti. Kalp Damar Cerrahisi ihtisasını Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayıp ardından iki yıl boyunca Uzman Doktor olarak çalıştı. 2000 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda uzman doktor olarak çalışmaya başlayan ÖZKISACIK 2001 yılında Yardımcı Doçent Doktor, 2007 yılında Doçent Doktor ve 2012 yılında Profesör Doktor olarak hastanemizde görevine devam eden Erdem Ali ÖZKISACIK evli ve iki çocuk babasıdır.

Bu Sayfa .. Tarihinde Güncellenmiştir