Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Ruhsal Rahatsızlıkların Tedavilerinde Hasta Odaklı, Yenilikçi Ve Etkin Bir Yöntem: Kognitif Davranışçı Terapi·

Ruhsal rahatsızlıkların tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren, Hastanemiz Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Öykü Memiş, bilimsel çalışmalardan en faydalı sonuç alınan terapi yönteminin Kognitif Davranışçı Terapisi olduğunu, ilaç kadar etkili olduğu tespit edilen bu yöntemin rahatsızlığın tekrarlamasını önleme konusunda ilaçtan daha koruyucu bir tedavi olduğunu aktardı.

Kognitif Davranışçı Terapiyi 1970’li yıllardan itibaren oluşturulmuş olan hasta odaklı bir yöntem olarak tanımlayan Memiş, yöntemin depresyon, panik atak, fobiler gibi kaygı (anksiyete) bozuklukları, takıntı (obsesif kompulsif bozukluk), saç yolma (trikotillomani), kronik hastalıklarla mücadele, kişilik sorunları, aile sorunları, alkol ve madde bozuklukları gibi birçok ruhsal bozukluğun tedavisinde etkinliğinin kanıtlandığını belirtti. Kognitif Davranışçı Terapinin, Hastanemiz Psikiyatri Kliniği hekimleri tarafından başvuranlara yardımcı olma, onların sorunlarını çözme gibi alanlarda etkin bir şekilde kullanıldığını ve hekimlerimiz tarafından en yenilikçi tedavi yöntemlerinin uygulandığına dikkat çekti.

Memiş, rahatsızlıkların kişiden kişiye değişmekle beraber ilk olarak haftada ortalama 7-10 görüşme yapıldığını, sonrasında rahatsızlığın alevlenme döneminin ortadan kaldırılması ve akabinde 3-6 ayda bir kontrollerle tekrarının engellenmesini amaçladıklarını ifade etti.

Hedeflerinin, Kognitif ve Davranış Bozuklukları terapilerinin yeni gelişen teknoloji sayesinde daha kolay ve etkin bir şekilde uygulanabilmesini sağlayan Sanal Gerçeklik Yönteminin başvurulması olduğunu aktaran Memiş, dünyada etkin bir şekilde uygulanmaya başlanan bu tedavi yönteminin henüz ülkemizde hiçbir merkezde olmadığını, ancak yakın zamanda bu tedavi sistemini hastanemiz Psikiyatri Kliniği’ne kurarak Aydın’a ve halkımıza bu hizmeti ülkemizde ilk olarak sunmak istediklerini ve bu yolda da gerekli çalışmaları başlattıklarını vurguladı.

Bu Sayfa 12.09.2017 Tarihinde Güncellenmiştir