Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

Hastanemiz Endokrinoloji Bilim Dalı’nın Diyabet Günü Etkinliği

14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla Hastanemiz Endokrinoloji Bilim Dalı’nın Diyabet Eğitimi Toplantısı, 14 Kasım 2016 tarihinde Hastanemiz Seminer Salonu’nda gerçekleşti.

Prof. Dr. Engin Güney’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Güney diyabetin tarihi hakkında bilgi vererek, yapılması gerekenlere değindi.

Güney, diyabetin görme kaybı, böbrek yetmezliği, ayak kesilmesi ve ölümle sonuçlanan kalp hastalıklarına neden olabildiğini belirterek, “Uluslararası diyabet federasyonunun rakamlarına göre dünyada 415 milyon kişide diyabet var ve bu giderek artıyor bu hızla artarsa önümüzdeki yıllarda neredeyse her 3 kişiden biri diyabetik olacak.” dedi ve sağlıklı beslenmenin, diyabete uygun yaşamın ve hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ünübol, ‘Diyabeti Tanıyalım’ başlıklı konuşmasında diyabet bulguları hakkında bilgi verdi ve  “Çok su içme, çok idrara çıkma, ağız kuruluğu, uykudan idrara kalkma bulgularında doktora başvurulmalı.”  diyerek diyabet bulgularına dikkat çekti. Ülkemizde diyabet sıklığının arttığına, farkındalık sahibi olmanın ve uygun yaşamı oluşturmanın önemine dikkat çeken Ünübol, diyabetli hastaların 3 ana ve 3 ara öğün almasının çok önemli olduğunu vurguladı ve diyabet hastalarında özellikle de insülin kullanan hastaların ara öğün almadıklarında şeker düşüklüğü (hipoglisemi ) görülebileceğini ve bu durumun ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Diyabet Eğitim Hemşiresi Nazan Taştekin, Diyabetle Yaşam başlıklı konuşmasında, diyabete bağlı ayak yaralarında yapılması gerekenleri paylaşarak, düzenli bakının önemini aktardı.

Diyetisyen Didem Güneş,  Diyabette ve Beslenme başlıklı konuşmasında doğru beslenme önerilerinde bulunarak, ara öğünlerin önemine değindi.

Etkinlik, sunumların ardından gerçekleşen soru-cevap bölümü ile son buldu.

Bu Sayfa .. Tarihinde Güncellenmiştir