Kardiyoloji Anabilim Dalı

Hastanemizde Bir İlk Yaşandı Kanama Ve Ölüm Riski Çok Yüksek Olan Bir Hastaya Çok Özel Bir Tedavi Uygulandı

Akciğer damarlarında pıhtı oluşması, kimi zaman hayatı tehdit edebilen ciddi sorunlara neden olan bir hastalıktır. Bu tür hastalarda akciğer damarlarında oluşan pıhtıyı eriten ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak pıhtıyı eriten bu tedavi, kimi hastalarda yaşamı tehdit edebilecek kanamalara da neden olmaktadır. Gerçekten de pıhtı eritici ( trombolitik ) ilaç tedavisi alan beş hastadan birisinde tedaviye bağlı ölümcül olabilecek ciddi kanamalar gelişmektedir. Ayrıca pıhtı eritici bu ilaçlar, kimi sağlık sorunları bulunan hastalara da uygulanamamaktadır.

Bu nedenle son yıllarda dünyada sistemik pıhtı eritici  ilaç tedavisi uygulanamayacak hastalara yönelik olarak yeni bir tedavi seçeneği geliştirilmiştir. Yeni geliştirilen ve dünyada da çok kısıtlı sayıda uygulanan bu özel tedavi (ultrasonografik katater aracılığıyla direkt pıhtı eritici tedavi) uygulaması üniversitemizde ilk kez uygulanmıştır.

Yaklaşık bir hafta kadar önce üniversitemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’na ölüm riski çok yüksek,  akciğer damarlarında pıhtı oluşmuş bir hasta sevk edildi. Sevk edildiği sağlık birimince daha öncesinde yapılan uygun tedaviden yarar görmeyen hastada  ayrıca verilen tedavinin bir yan etkisi olarak kanama gelişmişti. Tüm bu sorunlara ek olarak hastada akciğer damarlarındaki yaygın pıhtı nedeniyle hem solunum hem de kalp yetmezliği mevcuttu.

Üniversite hastanemize ulaşan hastanın kendi başına soluma şansı olmaması nedeniyle hasta hemen solunum cihazına bağlandı. Ardından aynı gece acil olarak üniversitemiz Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz tarafından, katater laboratuvarında, hastanın akciğer damarlarına doğrudan ilaç uygulama imkanı veren ve ultrasonografik dalgalar yardımıyla pıhtının erimesini kolaylaştıran özel kataterler yerleştirildi. Yerleştirilen bu kataterler sayesinde pıhtı eritici ilaç tedavisi, hastada kanamaya neden olmayacak biçimde sadece pıhtının geliştiği akciğer damarının içerisine verildi. Uygulanan bu tedaviden çok yarar gören hasta şu an eve gönderilecek aşamaya gelmiştir.

Ultrasonografik katater aracılığıyla direkt trombolitik tedavi uygulaması, bu hastamız vesilesiyle üniversitemizde ilk kez uygulanmıştır. Ayrıca söz konusu yöntemin, hastamıza benzer şekilde durumu ciddi ve kanama riski çok yüksek hastalarda özel bir öneme sahip olduğunu düşünmekteyiz.. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Kardiyoloji ve Göğüs Hastalıkları kliniklerinde bu yöntemin uygulamasının artacağı kanısındayız.

Bu Sayfa 02.09.2016 Tarihinde Güncellenmiştir