Genel Cerreahi Anabilim Dalı

Karaciğere Metastaz Yapmış( Yayılmış) Kalın Bağırsak Kanserinin Cerrahisi

Hastanemiz Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Erdem Barış Cartı,  karaciğere metastaz yapmış (yayılmış) kalın bağırsak kanserinin cerrahisi hakkında bilgi verdiler.

Metastaz, kanserin bulunduğu organdan başka bir organa yayılması olarak tanımlanır. Kalın bağırsan kanserleri bölgemizde sık görülen kanser türleri olup erken tanı konmazsa kolaylıkla karaciğer ve akciğer metastazı yapabilmektedir. Şayet karaciğer metastazı cerrahi olarak çıkarılabilir lokalizasyon ve uygunlukta ise ameliyat hem kalın bağırsak hem de karaciğerin çıkartılması olarak aynı seansta yapılır ve hastanın yaşam surveyine oldukça olumlu katkısı olur.

Yrd. Doç. Dr. Erdem Barış Cartı; Hastanemizdeyapılan karaciğere metastaz yapmış( yayılmış) kalın bağırsak kanserinin cerrahisi hakkında şu bilgileri verdi; “Önceden meme kanseri nedeniyle ameliyat olan hastamıza kalın bağırsak kanseri tanısı konuldu ve yapılan tetkiklerinde karaciğer sağ lobun tamamında ve ayrıca sol lobun bir kısmında toplam 4 adet metastatik kitle saptandı. Aynı seansta kanserli kitleleri rezeke etmeyi uygun gördük ve sağ hepatektomi yapıp karaciğerin sağ kısmını çıkarttıktan sonra soldaki kitle için metastazektomi ile uygun cerrahi sınırlar ile kitleyi başarı ile çıkarttık. Böylece salim karaciğer dokusu kansersiz kalmış oldu.”

Yrd. Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz;  aynı seansta kalın bağırsağındaki kitleyi de cerrahi olarak tamamen çıkartarak hastanın tüm vücudunu kanser dokusundan kurtarmış olduklarını belirtti ve “Karaciğer metastazlı kalın bağırsak kanserli hastalarda metastaz çıkartılmazsa hastalıksız yaşam süresi daha az ve nüks oranı daha yüksek iken gerek kalın bağırsaktaki tümör gerekse karaciğerdeki metastazın çıkartılması yaşam süresine ve kalitesine oldukça olumlu etkilidir. Bu ameliyatlar da hastanemizde başarıyla yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Bu Sayfa 28.04.2017 Tarihinde Güncellenmiştir