Kardiyoloji Anabilim Dalı

Buhar Tedavisi Bu Kez De Sağ Kalbe Nefes Aldırdı

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümüne nefes darlığı ile başvuran romatizma hastası Aysel GÜLER solunum yoluyla verilen ilaç sayesinde tedavi edildi.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümüne nefes darlığı ile başvuran romatizma hastası Aysel Güler’e Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hasan GÜNGÖR yapılan tetkikler sonrasında akciğer tansiyonu (Pulmoner Arteriyal Hipertansiyon) tanısı koyuldu.

İlk başvuru sırasında ciddi nefes darlığı, ayak şişliği ve yürüme zorluğu olan hastaya akciğer damarındaki artmış basıncı düşürmek için solunum yolu ile uygulanan iloprost tedavisi acil olarak başlandı. Takipte akciğer damar basıncında hızlı basınç düşüşü sağlanan hastanın nefes darlığı geriledi, ayak şişliği düzeldi ve şikayetleri azaldı.

Yard. Doç. Dr. Hasan GÜNGÖR pulmoner hipertansiyonun vücutta dolaşan kirli kanı oksijenlenmek üzere sağ kalpten akciğerlere getiren pulmoner arter ismi verilen damarlarda kan basıncının artması sonucu ortaya çıkan hastalığa bağlı geliştiğini belirtti. Tedavi edilmeyen hastalarda zamanla sağ kalpte geri dönüşümsüz hasarın meydana geldiğini ve hastaların kaybedildiğini belirtti. GÜNGÖR “ Halk arasında akciğer tansiyonu olarak ta bilinen bu hastalık çok nadir görüldüğü için tanısını koymanın ve tedavi etmenin zor olduğunu tanı koymak için ilk yapılması gereken şeyin böyle bir hastalığın olabileceğini düşünmektir.” dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde PAH tanısı, tedavisi ve takibinin başarı ile yapılmaktadır.

GÜNGÖR “ Bu hastamızla beraber skleroderma isimli romatizmal hastalığı olan ve akciğer atar damar basıncı çok yüksek olan 2 hastamızda buhar şeklinde verilen iloprost ile önemli bir düzelme sağladık. Amacımız bu nadir hastalığa karşı halkımızı ve hekimlerimizi bilinçlendirip etik değerler dahilinde doğru ve etkin tedaviyi yapmaktır” dedi.
Bu Sayfa 02.09.2016 Tarihinde Güncellenmiştir