Moleküler Patoloji Ngs Sistemleri Açılışı Gerçekleşti

Moleküler Patoloji Yeni Nesil Dizilimleme (NGS) Sistemlerinin açılışı, 15 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşti.

Açılışa Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Serpil Demirağ, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Halil Kırnak, Başhekimimiz Doç. Dr. Mücahit Kapçı, Başhekim Yardımcılarımız Doç. Dr. Ayhan Aköz, Dr. Öğr. Üyesi Vahit Yıldız, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Kurtulmuş,  Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Erdoğdu, Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nil Çulhacı, Başmüdürümüz Oktay Pahsa, Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve personelimiz katıldı.

Kanser Hastalarında Kişiye Özgü Tedavi Açısından Büyük Avantaj

Moleküler Patoloji Birimi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi İ.Halil Erdoğdu, Patoloji Bölümünce tanı konmuş olan özellikle onkoloji ve hematoloji bölümlerinden gelen kanser hastalarında kişiye ve hedefe özgü tedaviyi başlatma ve  takip aşamalarında yeni NGS Sistemlerinin önemine vurgu yaparak  “Rektör hocamızın desteği ile bir  buçuk yıl önce kurulan Moleküler Patoloji Merkezimiz de daha önce  kansere sebep olan belirli gen ve bölgelerde  sadece 4-5 onkolojik mutasyon markerına, moleküler patolojik yöntemlerle bakmaktaydı. Bugün ise Rektör hocamızın büyük desteğiyle hiçbir ücret ödenmeden sadece kit karşılığı, kurulumu yapılan iki tane next generath saquencing (NGS) sayesinde kanser hastalarında muhtemel birçok mutasyonu bir arada içerebilen tüm gen mutasyon taraması yapılabilmekte. Örneğin meme kanserinde 93 mutasyona birden bakabildiğimiz Breast Cancer  Panel, lösemili hastalarda 141 mutasyonu içeren myeloid  neoplasms panel yanı sıra akciğer,  kolon gibi bir çok organ kanserleri ile ilgili mutasyonlar artık panel halinde bakılabilmekte. Bu da bize kanser hastalarında kişiye özgü tedavi açısından avantaj sağlamakta.” şeklinde konuştu.

ATQ-QİAGEN Ege Bölge Müdürü Mustafa Şen, “Firmamız tarafından ADÜ Moleküler Patoloji yüksek teknolojiye sahip çok sayıda cihaz ile desteklendi. ADÜ Moleküler Patoloji bu sistemlerin Türkiye de sağlandığı ilk iki hastaneden biri. Ayrıca kurulum yaptığımız hastaneler arasında şu anda en aktif konuma gelenlerden.” sözleriyle bilgi verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Esin Oktay, bu sistem ile hangi mutasyona bağlı kanser oluştuğunun tespit edilmesi ile kişisel tedavi uygulanabildiğini,  böylelikle daha az yan etki oluştuğunu, hastaların yaşam sürelerinin uzadığını aktardı.
Başhekimimiz Doç. Dr. Mücahit Kapçı yapılan her yenilik ile Hastanemizin daha da geliştiğini belirterek, “Onkoloji ile ilgili koyduğumuz hedefe doğru giderken bu sistem ile daha da güçleniyoruz. Çünkü, asrın vebası onkoloji ve bunun tedavisini ayrıntılı olarak Üniversite Hastaneleri yapıyor. Bizde Onkoloji tedavisini güçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Moleküler Patolojide bu noktada çok önemli bir adımdı. Burasının iyi merkez haline gelmesini hedefliyoruz.” dedi.

Patoloji Laboratuarı ve cihazlar hakkında bilgi alan Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, bölgemizde kanser hastaları için böyle bir Moleküler Patoloji Merkezinin gelişimine başından beri önem verdiklerini artık bu merkezin hizmetlerinin sadece bölgemiz hastalarıyla sınırlı kalmadığını, bölgemiz dışında da 6 ayrı dış merkez hastanesine hizmet sunduğunu belirterek ADÜ’de Moleküler Patolojideki gelişmelerin ve  yeni kurulan Yeni Nesil Dizilimleme (NGS) Sistemlerinin hastalar açısından hayırlı olmasını diledi.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Bilgi İşlem Merkezince Tasarlanmış ve Kodlanmıştır. © 2012 - 2018