Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen, Tüberküloz Hakkında Bilgi Verdi

Diğer Haber Başlıkları
Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen, Tüberküloz Hakkında Bilgi Verdi

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen, 3 Aralık 2017 tarihinde ‘Uzmanına Sor’ adlı televizyon programına katılarak, tüberküloz hakkında merak edilenleri anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen, her yıl Ocak ayının ilk haftasının Veremle Savaş haftası olarak anıldığını belirterek, “Tüberküloz yani verem insanlık tarihi kadar eski, ‘Mycobacterium Tuberculosis’  adı verilen bir mikrobun bulaşmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünyada Her yıl yaklaşık 10 milyon yeni tüberküloz vakası bildirilmekte bunun da 1.8 milyon kadarı ölmektedir. Bu kadar yaygın olan bu hastalık doğru ve tam olarak tedavi edildiğinde neredeyse yüzde yüz iyileşebilmektedir.” sözleriyle türberkülozu tanımladı.

Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen, birden fazla organa etki edebilen Tüberkülozun, ağırlıklı olarak akciğer ve akciğerlere ait lenf bezlerinde yerleştiğini, öksürük, hapşırık veya konuşma ile havaya damla yoluyla saçıldığını ve havada asılı kalan mikropların solunulmasıyla veya vücuda nüfuz etmesiyle başka bir kişiye bulaştığını belirtti ve  özellikle bağışıklığı baskılanmış hastalarda (AIDS, kanser, organ nakli olguları, anti TNF alda, kortikostreoid gibi bağışıklığı baskılayan ilaç kullananlar, cezaevi, huzur evi gibi toplu yerlerde yaşayanlarda) vücudumuza alınan ancak uyur vaziyette olan bu mikrobun aktif hale gelerek aktif hastalığı oluşturduğunu aktardı.

2 haftadan uzun süren öksürük, balgam, ateş, gece terlemesi, halsizlik ve kilo kaybının en belirgin semptomlar olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Şule Taş Gülen, “ Bu şikayetleri olan kişide balgam tahlilinde Basilin mikroskobik olarak gösterilmesi ile tanı konmaktadır. Tüberküloz tüm toplumu ilgilendiren bulaşıcı bir hastalık olup bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Tedavisi en az 6 ay sürmekte ve verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu amaçla doğrudan gözetimli tedavi (DGT) stratejisi ile olguların ilaçlarını yeterli süre ve doğru bir şekilde aldığı gözlemlenerek tedavi tamamlanmaktadır. Hastalığın bulaşmasını ve sıklığını azaltmanın yolu hastaları erken ve doğru bir şekilde tedavi etmektir. Tüberkülozdan korunmanın en önemli yolu verem aşısının yanı sıra (BCG verem aşısı doğumdan sonra 2. ayda yapılmaktadır) doğru ve dengeli beslenmek, yaşam kalitesine özen göstermek, vücudu hijyenik tutmak ve sigara ve alkolden uzak durmak oldukça büyük önem arz etmektedir.” Sözleriyle türberkülozun tanısı, tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Bilgi İşlem Merkezince Tasarlanmış ve Kodlanmıştır. © 2012 - 2018