Hastanemizde İlk Organ Nakli Gerçekleştirildi

Diğer Haber Başlıkları
Hastanemizde İlk Organ Nakli Gerçekleştirildi

Hastanemiz ilk organ naklini, Türkiye’de ilk organ naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın da katılımı ile 29 yaşındaki hasta Murat Mutun’a 16 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter V. Mustafa Aslan,Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Demirağ, Başhekim V. Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Erdoğdu,  Başhekim Yardımcıları Yrd.Doç.Dr Vahit Yıldız,  Yrd.Doç.Dr.Yusuf Kurtulmuş çok sayıda akademik ve idari personel gerçekleşen organ nakli için Hastanemizde bulundu.

Prof. Dr. Haberal ve ekibinin, Hastanemize gelmesinin ardından  ilk olarak Genel Cerrahi Servisinde yatmakta olan hastayı ziyaret ederek ameliyat öncesi hastanın son kontrolünü gerçekleştirdi.

“Annem Bana ikinci Kez Can Veriyor”

6 ay önce kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan ve Hastanemizde haftanın 3 günü diyalize bağlanan böbrek hastası Murat Mutun, ameliyat öncesi yapılan ziyarette, “Annem bana ikinci kez can veriyor. Bugün benim hayatımın dönüm noktası. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” diye konuştu. Anne Fadime Mutun, oğlunun bu nakille tekrar hayata bağlanacağını dile getirerek duyduğu mutluluğu ifade etti. Üniversitemize teşekkür eden Fadime Mutun, Oğlu Murat Mutun’a sarılarak gözyaşlarını tutamadı.

Ameliyat Haberal’ın Nezaretinde Gerçekleşti

Organ nakli, 1975 yılında Türkiye’de ilk organ naklini gerçekleştiren Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın nezaretinde gerçekleşti. Ameliyat ekibi Başkent Üniversitesi Öğretim Üyeleri Başkent Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adnan Torgay, Prof. Dr. Gökhan Moray, Yrd. Doç. Dr. Mahir Kırnap, Yrd. Doç. Dr. Aydıncan Akdur,  Üniversitemiz Öğretim Üyeleri, Prof.Dr.Ahmet Ender Demirkıran, Yrd. Doç. Dr. E. Murat Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Erdem Barış Cartı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gökhan Ünsal,Prof. Dr. Feray Gürsoy, Yrd. Doç. Dr. Kamil Varlık Erel, Yrd. Doç. Dr. Sinan Yılmaz’dan oluştu. Organ nakli ameliyatı yaklaşık 5 saat sürdü.

Organ nakli konusunda yaptığı açıklamada Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, “Üniversite olarak 2003’ten beri organ nakli hayalimizdi. Organ naklini gerçekleştirecek gerekli alt yapımız var. Bu anlamda gerek öğretim üyesi anlamında gerek donanım anlamında gerek de bilgi ve beceri anlamında tüm imkanlara sahibiz. Üniversitemiz Hastanesinde bugün İlk olarak FadimeMutun’dan29 yaşındaki oğlu Murat Mutun’a böbrek naklini gerçekleştiriyoruz. Böbrek naklini, Başkent Üniversitesi Hastanesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi nezaretinde Üniversitemiz Öğretim Üyeleri gerçekleştirecek. Bu nakil, Aydınımız için önemli bir hamledir. Diyabetik Ayak,  Kök Hücre Transplantasyonu, Nöroanjiyografi ünitesi ve Moleküler Patolojide merkez haline geldik. Hemen hemen tüm branşlarımızda Üniversitemiz ön plana çıkmaya başladı ve Bölge Hastanesi konumuna geldi. Nasip olursa bundan sonra Karaciğer naklini hemen gerçekleştirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Aydın’ın Üniversitemiz Hastanesi öncülüğünde Sağlık kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, “Önceden başka illere hastalarımız sevk edilirken şimdi başka İllerden Hastanemize hastalar gelmektedir.” dedi.

Organ nakli operasyonun ardından da açıklamada bulunan Rektörümüz Prof.Dr. Cavit Bircan, "Ameliyat başarıyla gerçekleşti çok şükür. Ameliyat ekibinden aldığımız bilgiye göre böbrekte ekstra  damarlar olduğu için operasyon normalden biraz uzun sürdü. Transplantasyon bir ekip ve zaman işi öncelikle Başhekim Yrd.Doç.Dr Mücahit Kapçı ve Başhekim Yardımcıları bu işe gönül verdi ve çok çalıştı.Bu süreç üç aşamada gerçekleşti. Önce biz organ naklini yapabilmek için hocalarımızı eğitime gönderdik.Bir yıllık eğitimin ardından doktorlarımız sertifikalarını aldı. Hastanemizde gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra Sağlık Bakanlığından onay aldık, bugün de ilk operasyonu  yapıldı. Bu, Aydın için, Üniversitemiz için çok önemliydi. Çok şükür sıkıntısız atlattık." ifadelerini kullandı.

Oldukça başarılı geçen ameliyatın ardından açıklamalar yapan Prof. Dr. Mehmet Haberal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ülkemizde nakil bekleyen hasta sayısının çok fazla olduğunu dile getirerek birçok vatandaşımızın sağlam organlarıyla hayata veda ettiğini söyleyip bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Haberal, Böyle bir tesisi ülkemize kazandırdığı için Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’a teşekkür etti.

Basın açıklamasından sonra Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyeleri Bloğunda akşam yemeğine geçildi. Daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan katkılarından dolayı Prof. Dr. Mehmet Haberal’a teşekkür plaketi ve Üniversitemiz hediye paketlerini verdi.  Yola çıkmadan önce nakil gerçekleştirilen anne ve oğlunu ziyaret eden Haberal, anne ve oğula sağlıklı ömürler diledi.

Hazırlayan:Zeynep Şule Yüksel / Ezgi Toygar
Dahili No:2599 / 2534

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Bilgi İşlem Merkezince Tasarlanmış ve Kodlanmıştır. © 2012 - 2018