Aydın Başak Kolejinde “Organ Bağışı Ve Farkındalık” Eğitimi

| 07.11.2017 |
Aydın Başak Kolejinde “Organ Bağışı Ve Farkındalık” Eğitimi

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Hastanemiz Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü ekibi tarafından, 6 Kasım 2017 tarihinde Aydın Başak Kolejinde öğrencileri ve çalışanları bilinçlendirmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla eğitim düzenlendi.

Aydın Başak Koleji’nde gerçekleştirilen eğitimde Organ ve Doku Nakli Hemşiresi Hülya Gülfidan, öğrencilere organ bağışı nedir ve neden bağış yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Öğrencilerle soru-cevap şeklinde ilerleyen konferansta dünyadan ve Türkiye’den verilen istatistik, anket ve haber örnekleri ile organ bağışının önemine değinildi.

Ülkemizde hem kadavra hem de canlı donörden alınan organların sayısının, nakil bekleyen hastaların sayısından az olması nedeniyle giderek aratan bir organ ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Gülfidan, “Organ bağışının yeterli düzeyde olmamasının en büyük nedeni ailelerin organ bağışını kabul etmemesidir. Hasta yakınlarının beyin ölümünü kavramaması, dini inançlar, vücut bütünlüğünün bozulması ve hastaneye ya da çalışanlarına duyulan güvensizlik gibi endişeler organ bağışının istenilen seviyede olmamasının nedenleri arasında.” diye konuştu.

Organ bekleyen birçok hastanın alternatif tedavilerle hayatta kaldığını söyleyen Gülfidan bu tedavilerin hem maliyetinin yüksek olduğunu, hem de hastanın kalitesiz ve daha az ömürlü bir yaşam sürmek zorunda kaldığını ifade etti.

Eğitim bitiminde Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Ekibi tarafından kurulan stand da, ilk bağışı Ortaokul Müdür Yardımcısı Ferdi Karakaş yaptı. Bağış yapmak isteyen okul çalışanları ve öğretmenlerinde bağış işlemleri gerçekleştirildi.

Okul Müdürü Nail Ergün ve Ortaokul Müdür Yardımcısı Ferdi Karakaş tarafından Organ Nakli Koordinatörlüğü Ekibi Dilek Acar, Hülya Gülfidan, Necla Olçum ve Özgül Özbek’ e çiçek takdim edilerek etkinlik sona erdi.

Hazırlayan: Zeynep Şule Yüksel - Ezgi Toygar

Dahili: 2599 - 2534

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Bilgi İşlem Merkezince Tasarlanmış ve Kodlanmıştır. © 2012 - 2017