Ege’de Bir İlk: Üç Boyutlu Görüntüleme İle Vitreoretinal Cerrahi Hastanemizde Gerçekleşti

Diğer Haber Başlıkları
| 31.07.2017 |

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sema Dündar’ ın gerçekleştirdiği ve Doç. Dr. Harun Çakmak’ın asiste ettiği “Üç boyutlu Görüntüleme İle Vitreoretinal Cerrahi” Ege Bölgesinde ilk olarak Hastanemizde gerçekleştirildi. Üç boyutlu olarak makulada (sarı noktada) membran soyuldu.

Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak, oftalmolojide mikro cerrahi ile yeni teknik ve cihazlar ile farklı hastalıkların tedavisi mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Sema Dündar, mikro cerrahide katarakt cerrahisinin yanı sıra son yıllarda vitreoretinal cerrahide de yeni tedavi yöntemleri keşfedildiğini vurguladı.

Göz Hastalıkları AD Başkanı Prof. Dr. Sema Dündar, günümüzde ‘Vitreoretinal cerrahi’ olarak bilinen gözün arka segmentini, yani vitreus ve retinayı ilgilendiren cerrahi yöntem ile;retina dekolmanı, göz içi tümörler, ciddi göz travmasına bağlı arka segment hasarları yanında diyabet, hipertansiyon gibi sistemik hastalıkların göz komplikasyonlarının tedavisinin de başarı ile yapılabildiğini belirtti ve “Makula (sarı nokta) hastalıklarına bağlı görme kayıpları da bu özel cerrahi ile düzeltilebilmektedir. Diyabete bağlı kanama ve dekolman gibi göz komplikasyonları en sık olarak vitreoretinal cerrahi uygulanılan grubu oluşturmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Sema Dündar, “Üç boyutlu görüntüleme ile vitreoretinal cerrahide büyük, üç boyutlu, HD monitör mevcuttur ve cerrah mikroskopa bakmadan, gözlük takarak üç boyutlu cerrahiyi gerçekleştirmektedir. Üç boyutlu görüntüleme vitreoretinal cerrahi gibi uzun ve yorucu cerrahilerde cerraha çok daha konforlu cerrahi olanağı sağlamaktadır. Görüntü çok daha büyük olup renk kontrastı ve derinlik hissi çok daha fazladır. Hasta gözü daha az ışığa maruz kalmakta ve buda fototoksisite olasılığını azaltmaktadır.” Sözleri ile üç boyutlu görüntüleme ile ilgili bilgi verdi.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Bilgi İşlem Merkezince Tasarlanmış ve Kodlanmıştır. © 2012 - 2017