Aydında İlk Defa Böbrek Koruyucu Cerrahi Uygulandı

| 14.07.2017 |
Aydında İlk Defa Böbrek Koruyucu Cerrahi Uygulandı

Aydında ilk kez Üroloji Anabilim Dalında böbrek kanseri tanısı konmuş 51 yaşındaki Esen Görer isimli hastaya, Yrd. Doç. Dr. Erhan Ateş ve Uz. Dr. Akın Soner Amasyalı’dan oluşan ekip tarafından kapalı yöntemle böbreğin tamamı alınmadan sadece tümörlü bölümün çıkartıldığı  “Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi” (Böbrek Koruyucu Cerrahi) ameliyatı uygulandı ve hasta kısa sürede iyileşerek sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

Böbrek taşı nedeniyle rutin takipli olan hastanın yapılan kontrol tetkiklerinde, sağ böbrek üst bölümünde 4,5 cm’lik tümöral kitle saptanması üzerine operasyon kararı verildi ve 14 Temmuz 2017 tarihinde operasyon başarı ile gerçekleştirildi.

Böbrek Kanseri Ameliyatında Kapalı Yöntem Avantaj Sağlıyor

Laparaskopinin halk arasında kapalı yöntemle bıçaksız ameliyat olarak bilindiğini belirten Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Erol yaptığı açıklamada: böbrek kanserlerinin genellikle erken evrelerde belirti vermeyen sinsi bir hastalık grubu olduğunu, belirtiler meydana geldiğinde böbrek kanserinin genellikle ileri safhalara ulaşmış olduğunu aktardı ve bu durumda ortaya çıkan semptomlardan bazılarının, idrarda kan, karın alt ve yan bölgesinde şişkinlik, iştahsızlık, geçmeyen yan ağrısı (böğür ağrısı),sebebi bilinmeyen kilo kaybı, herhangi bir enfeksiyon ya da soğuk algınlığı olmadan haftalar boyu süren ateş, aşırı yorgunluk, kansızlık ve bacaklarda ve eklemlerde şişmeler olabileceğini ifade etti.

Günümüzde özellikle ultrason ve tomografi gibi tetkiklerin kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir hale gelmesi ile böbrek kanserine erken tanı konulabildiğini ve bu durumun  hastanın kapalı ameliyat olma ihtimalini de arttırdığı belirten Dr. Erol, “Böbrek kanserlerine radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi pek etki etmez. Bu yüzden hastalıktan kurtulmada en iyi tedavi; hastalığı erken evrede (böbrek dışı noktalara dağılmadan) yakalamak ve kanserli dokuyu cerrahi olarak vücut dışına almaktır. Bu yüzden böbrek kanserinin evresi tespit edildikten sonra tedavi planı oluşturulur. 4 cm’den küçük kitlelerde sadece tümörün çıkartılması öncelikli düşünülmektedir. 4 cm üzeri tümörlerde böbreğin tamamının alınması gündeme gelmekte iken seçilmiş vakalarda bu olgulara böbrek koruyucu cerrahi de yapılabilmektedir.” bilgini verdi.

Yrd. Doç. Dr. Erhan Ateş ve Uz. Dr. Akın Soner Amasyalı, Laparaskopik yöntemler hakkında bilgi vererek açıklamalarına son verdiler: “Laparoskopik yaklaşım, Üroloji alanında sadece böbrek tümörlerinin tedavisinde değil; atrofik (çalışmayan - çürümüş) böbreklerin alınmasında, büyük böbrek taşlarının tedavisinde, üreteropelvik darlık (böbrek çıkımında daralma) ameliyatlarında ve erken evre prostat kanserinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Açık yöntemle yapılan ameliyatlarla kıyaslandığında, kozmetik avantajının yanı sıra, hastanede kalış süresi ve iyileşme süresinde kısalma, ameliyat sonrası ağrı kesici ihtiyacında azalma ve daha az iş kaybı gibi avantajlar sunmaktadır.”

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Bilgi İşlem Merkezince Tasarlanmış ve Kodlanmıştır. © 2012 - 2017