Hastanemizde İlk Kez Kapalı Makat Koruyucu Kalın Bağısak Kanseri Ameliyatı Yapıldı

Diğer Haber Başlıkları
| 01.06.2017 |

Hastanemizde ilk kez laparoskopik intersfinkterik rektum rezeksiyonu ( kapalı makat koruyucu kalın bağısak kanseri) ameliyatı ve 49. laparoskopik kolon kanseri ameliyatı yapıldı.

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz, günümüzde özellikle alt rektum ve anal kanal tümörlerinde sfinkter fonksiyonlarının (makat bölgesinin) korunmasının oldukça önemli bir konu haline geldiğini belirtti ve “ Bu bölgelerin kanserlerinde yapılan çeşitli tekniklerle sfinkter korunup kalıcı kolostomi (torba) den hastalar korunabilirken onkolojik ilkelerden taviz vermemek, tekrarları da  engellemek önemlidir.” dedi.

Yılmaz, “Rektum kanserlerinde ana  amaç tümör hücresi bırakmadan cerrahi yapmak olmakla beraber, yan amaçlar yaşam kalitesini korumak olan kalıcı torbadan da hastayı mümkün olduğunca kurtarabilmektir. Bu nedenle standart prosedür olan ve makatın çıkartıldığı abdominoperineal rezeksiyon (APR)  ameliyatı yerine artık günümüzde mümkün olan ve sfinkter kasının tutulmadığı vakalarda gerekirse cerrahi öncesinde neoadjuvankemoradyoterapi verilerek tümör küçültülüp ve inersfinkterik rezeksiyon denilen prosedür uygulanarak makatın korunmaktadır.” dedi.

Ameliyat açık ya da kapalı( laparoskopik) yapılabileceğini belirten Yılmaz, “Ameliyatın bir kısmı makat bölgesinde geçerken bir kısmı da karın bölgesinde geçmektedir. Biz karın bölgesindeki kısmını laparoskopik olarak yapıp hastanın karnında büyük kesi yapmamayı ve ameliyat sonrasında hastanın yaşam kalitesinin daha iyi olmasını tercih etmekteyiz. Bu ameliyatla hasta aynı zamanda kalıcı torbadan da kurtulmuş olmaktadır.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Bilgi İşlem Merkezince Tasarlanmış ve Kodlanmıştır. © 2012 - 2017